Vaatwasser onderhoud

De vaatwasser heeft onderhoud nodig. Maar wat moet je doen? En hoe doe je dat? Lees dat hier.

Wat moet je doen?
– Rubberen band die aansluit op deur schoonmaken
– Sproeiarmen ontdoen van verstoppingen
– Zeef onderin het apparaat schoonmaken
– Ontkalken
– Bijvullen zout

Rubberen band die aansluit op deur schoonmaken
Wanneer je de vaatwasser opent zul je aan de rand van het apparaat een rubberen band zien, waar de deur op aansluit. Tijdens het wassen kan hier viezigheid in terecht komen. Het is belangrijk deze rubberend af en toe schoon te maken. Dit doe je met een doekje. Maak ook de rand van deur schoon waar de rubberend band op aansluit.

Sproeiarmen ontdoen van verstoppingen
Haal de sproeiarmen los. Weet je niet zeker hoe dit moet of vrees je dat je het niet goed doet? Zoek dan voor het betreffende merk op hoe dit moet. Nadat je de sproeiarmen hebt losgehaald controleer je de gaatjes. Als deze verstopt zitten kun je doorprikken, om zo de doorstroming van het water niet te belemmeren. Zorg er voor dat je de sproeiarmen weer goed vast zet, dit kun je controleren door te kijken of ze goed draaien.

Miele-water-op-de-bodemZeef onderin het apparaat schoonmaken
Onderin de vaatwasser zit een zeef, waarin het water na een wasbeurt wegloopt. Het is belangrijk dat deze vrij is van viezigheid, omdat er anders water in het apparaat blijft staan. Je kunt de zeef los halen en daarna schoonmaken met een afwasborstel. Kijk of er verder geen andere verstoppingen zijn in de filterruimte. Bevestig de filter na het schoonmaken weer.

Ontkalken
Bij ieder apparaat dat gebruikt maakt van water is het belangrijk om deze in ieder geval 1 keer per jaar te ontkalken. Hoe harder het water is in het gebied waar je woont, hoe vaker je moet ontkalken. Kom er hier achter hoe hard het water in jouw gemeente is. Om te ontkalken moet je een wasprogramma op 60 graden kiezen, waarna je het ontkalkingsmiddel op de bodem strooit. Draai daarna het 60 graden programma, zonder vaat.

zoutbijvullentekenBijvullen zout
Ook dit heeft te maken met de hardheid van het water. Zout helpt om het water te verzachten en kalkaanslag tegen te gaan. Dit regeneratiezout is te koop in de supermarkt en kun je vinden bij de vaatwastabletten. Op de afbeelding hiernaast is het symbool te zien dat op de machine aangeeft of het zout moet worden aangevuld. Er zijn ook machines die dit anders aangeven, bijvoorbeeld met een ledlichtje bij ‘zout/salt’. Onderin de vaatwasser vind je een plastic dop die je los kunt draaien. Vul daar het zout bij. Bevestig daarna de dop weer. Het is belangrijk geen zout te morsen, omdat dit de machine beschadigd. Het is dan ook verstandig dit vlak voor een wasbeurt te doen, zodat eventueel geknoeid zout meteen wegspoelt.