Wasmachine onderhoud

Om de wasmachine in goede conditie te houden, moet je enig onderhoud plegen. Hier in het kort een uitleg van wat je daarvoor moet doen. En al zeg ik het zelf, dat valt best mee!

Wat moet je doen?
– Leeg laten lopen van en verwijderen van vuil in het filter
– Schoonmaken van het wasmiddelbakje
– Schoonmaken van de rubberen ring in de deuropening
– Draaien van een kookwas, eens in de maand (Eventueel met ontkalkingsmiddel)

Leeg laten lopen van en verwijderen van vuil in filter
wasmachinefilterOnderaan de wasmachine zit een vakje dat je open kunt maken. Achter het klepje zul je een slangetje vinden die je tot 20 cm uit de machine kunt trekken, met daarnaast een grotere draaiknop met daarachter het filter.

Haal het slangetje los, het eventuele dopje eraf en laat het leeg lopen in bijv. een wasteil.
Draai nu het filter los. Hier komt ook water uit. Je kunt een handdoek onder het klepje leggen om het water op te vangen. Maak het filter en de filterruimte in de wasmachine schoon. Stop het filter en het slangetje terug in de machine, sluit het klepje en klaar is kees!

Schoonmaken van het wasmiddelbakje
m1dyv75wnbuxHaal het bakje uit de wasmachine en maak het schoon met een afwasborstel en water. Maak ook de opening waar het bakje uit komt goed schoon met een afwasborstel of natte doek.

Schoonmaken van de rubberen ring in de deuropening
Haal een natte doek door de rubberen ring. Hier kan veel viezigheid in achterblijven.

Draaien van een kookwas, eens in de maand
We wassen tegenwoordig heel milieubewust, op 30 of 40 graden. Toch is het voor de wasmachine goed af en toe op 90 graden te wassen. Er kunnen zich bacteriën in de machine vormen, die je bestrijdt met deze kookwas. Om te ontkalken kun je ontkalkingspoeder in de trommel strooien en vervolgens een wasbeurt op 60 graden draaien zonder was.